1) "LA IMMIGRACIÓ A LES BALEARS"

1) "LA IMMIGRACIÓ A LES BALEARS"

LA IMMIGRACIÓ A LES BALEARS (2000-2001)
Estudis sobre història, geografia humana i realitat social

Gadeso, des de la seva creació el 1973, ha centrat l´anàlisi de la realitat socioeconòmica de les Illes Balears, en els impactes més rellevants que han impregnat el canvi social dels darrers vint-i-cinc anys.
En aquesta mateixa línia, Gadeso presenta l´obra La immigració a les Balears (2000-2001). Estudis sobre l´història, geografia humana i realitat social, primer llibre de la col·lecció Recerca, fruit de la col·laboració amb Lleonard Muntaner, Editor, que neix amb la voluntat d´analitzar des de diferents vessants el fenomen immigratori a les nostres illes.
El President de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, Francesc Antich, analitza el nou repte que representa l´arribada de les persones d´altres indrets que, tan ahir com avui, vénen conformant la societat de les nostres illes. I posa de manifest la necessitat d´afrontar-los amb responsabilitat i reflexió assenyada per aconseguir la plena integració d´aquests ´nous ciutadans´.
La complexitat del tema és analitzat per Aina Tarabini-Castellani Clemente des de l´òptica de la globalització i dels processos multiculturals o multiètnics, els trets identitaris, la dicotomia estranger/immigrant, la nova divisió internacional del treball i la necessitat d´afrontar la problemàtica des de la igualtat en la diferenciació.
Pere Salvà Tomàs s´endinsa en la mobilitat intercontinental de la població i les implicacions demogràfiques, econòmiques, socials, identitàries i culturals del fenomen sobre les Balears, arrelades enmig de la cruïlla migratòria de països propers, com els de l´Àfrica mediterrània o els de l´Europa Occidental, o tan llunyans com els països llatinoamericans o de l´Àfrica central.
La nostra terra com origen i destí de les onades migratòries que en aquest llibre analitza Sebastià Serra Busquets, posen de relleu l´atemporalitat del fenomen i els efectes que la immigració provoca sobre les societats.
L´aproximació sociològica, és l´aportació de Catalina Amengual Buades i Maria Magdalena Vanrell Llompart, que s´endinsen dins la realitat quotidiana dels actors principals, els immigrants amb nom i llinatge, ètnia i religió dins el món del treball, l´escola, el temps lliure i l´oci, d´on extreuen unes interessants conclusions que sense tenir caràcter definitiu, obren la porta a noves investigacions.
Aquesta obra, resultant de l´aportació d´aquests autors, és una prova de la creixent preocupació en el si de la nostra societat, d´un fenomen que de cada dia pren més volada, i que es troba present en tots els indrets de la nostra quotidianitat.
Aquesta allau, que conviu amb nosaltres, es fa palès ara més que mai, amb la diversitat cultural, ètnica i religiosa dels nouvinguts, i diferent a la immigració dels anys seixanta i setanta.
I aquest és el nou repte d´una societat que d´antuvi ha fet gala d´esser oberta i permeable.