) 359) Som racistes?

La resposta no és fàcil, però és cert que per "les seves obres els coneixereu". L'informe adjunt pretén reflectir l'actitud dels autòctons respecte als immigrants, les persones que s'han vist obligades a abandonar el seu país simplement per poder sobreviure amb certa dignitat.

És un fet la presència molt rellevant de persones i famílies procedents de l'anomenat tercer món que treballen, viuen, viuen i conviuen, en la nostra Comunitat de manera estable. Queda patent que una majoria significativa considera que "són massa els immigrants que viuen aquí". Però, el rellevant, són els motius que donem. D'una banda, la dificultat de convivència amb persones d'altres cultures i costums. De l'altra, la sensació que provoquen saturació de certs serveis públics. Però, darrerament, s'hi afegeixen noves motivacions. Fins ara el treballador / a procedent de la immigració no creava cap rebuig. En definitiva treballen en feines que els autòctons no podíem o no volíem fer. Avui la situació ha canviat. L'atur i la precarietat és una realitat. Comencem a considerar els immigrants legals com "adversaris" a la recerca de feina. Les dades reflectides en l'informe són clars. Un altre aspecte és rellevant és la percepció que els immigrants generen delinqüència.

Podem deduir que som racistes? Jo diria que bàsicament som "classistes", el que es concreta en el menyspreu per les persones en risc d'exclusió que en el nostre cas coincideix amb persones d'altres ètnies, religions, cultures ..., que pot arribar a adoptar formes xenòfobes. Només cal observar el que passa en els nostres entorns europeus. El problema de convivència és real. La seva superació depèn de tots, els autòctons i immigrants (en molts casos, no us oblideu, amb anys de residència aquí).

Immigració

Tarabini, Antoni | Diario de Mallorca - 15-III-2010